BBQ

 

Opskrifter til BBQ


 

Zarzuela


 

Kunne lige så godt være marokkansk, bortset fra den røgede paprika, og så ville der nok også være en smule spidskommen i den, ovre på den anden side af middelhavet. Retten består af en spicy tomatsauce, jævnet med mandler, krydret med både safran og letrøget BBQ krydderi.

Selve saucen er fantastisk og kan bruges til meget andet end fisk, og kan i øvrigt sagtens laves dagen før den skal bruges.

Man kan koge kyllingebyster og lam i den, eller en større mængde grøntsager f.eks kartofler og porrer. Så skal man nok erstatte fiskefonden i opskriften med en passende fond af anden oprindelse.

. Jeg vil skyde på at en hvilken som helst slags fisk kan bruges, der skal være ca. 750 g filet i alt, 1,2 kg med ben. Desuden er det fantastisk med muslinger, af enhver slags, og store rejer. Almindeligvis kommer man fine stykker af fileteret fisk i, men man kan som på fotoet komme en hel fisk i og bage den i ovnen. En fisk som denne skal have 25 minutter ved 180 grader.

Muslingerne skal man ikke komme direkte i retten, man risikerer at få sand i. Damp dem kort i en lille smule hvidvin, i en lille gryde. Når de åbner sig tager man dem op med en hulske, og sigter dernæst saften gennem et klæde over i saucen, og tilsætter muslingerne lige inden man skal spise. Rejer skal bare varmes igennem i saucen i 4-5 minutter.

 


 

Zarzuela

til 4-5 personer


 

0,5 dl olivenolie

2 store hakkede løg

5 fed hvidløg

3 røde pebre i tern

750 g modne tomater i kvarter

1 rød chili

1 l fiskefond

salt og peber

175 g smuttede mandler

1 tsk. safrantråde

2 spsk BBQ krydderi


 

750 g fisk i filet

2 håndfulde store rejer

1 kg muslinger


 

Rist de smuttede mandler i ovnen ved 130 grader til de er helt ristede, lysebrune og sprøde. Kør dem til mandelmel i foodprocessor. Pil løget og hak det til mos i foodprocessor, du behøver ikke gøre den ren ind imellem. Imens mandlerne rister steges løgene i olivenolien i en tykbundet sauterepande elelr steggryde.

Når de er blevet gyldne tilsættes krydderurter, chili og pebre. Steg videre ved svag varme så pebrene bliver bløde og let karamelliserede. Tilsæt tomater, safran, fiskefond, mandler og BBQ kryderi. Smag til med salt og peber. Regn med at saucen også skal salte fisk og rejer.

Lad det simre sammen til saucen tykner og smager dejligt. Kog muslinger som ovenfor, læg fisk og rejer forsigtigt ned i saucen, og læg låg på, sæt gryden tilbage over varmen i ca. 5 minutter til det hele er gennemvarmt og fisken er blevet fast i kødet. Prop muslingerne i og giv dem et minut til at varme igennem i den varme sauce, men væk fra varmen.

Spis med citroner og masser af brød. 

Ossobuco- BBQ style


 

til 8 -10 personer

3 kg kalve/okse skanke i skiver, eller hele lammeskanke

7,5 dl tomatpassata, ikke pure, men mosede tomater

4 spsk sherryeddike

1 dl olivenolie

7,5 dl mørkt øl

1,5 kg løg, i kvarter

2 spsk BBQ krydderi

1 helt hvidløg, pillet

3 spsk palmesukker eller muscovadosukker

tynd, gul skal af en halv citron

1 spsk hel, sort peber

2,5-3 spsk groft salt

1 dl korender (små rosiner)


 

Brun løgene i olivenolien i en tung gryde. Steg langsomt, men grundigt til de er let karamelliserede, tag dem op. Brun så kødet hele vejen rundt, og tag det op. Tilsæt alle krydderier og steg til det dufter helt vidunderligt. Kom eddiken i, og brænd den væk igen, til der kun er lidt sirup tilbage i bunden af gryden. Kom kød, løg, tomater, sukker og øl i gryden, og vand til det dækker kødet. Kog under låg, meget sagte til kødet er helt, helt mørt, min 2,5 time, måske meget længere. Tag kødet op af saucen, som beskrevet ovenfor, kog saucen ind samen med korenderne, smag til med salt, sukker, og måske eddike og bland det igen. Retten kan sagtens laves dagen før den skal spises og varmes. Hvis man laver retten i ovnen, i en gryde med tæt låg, skal den stå på 200 grader.