Vores helt egne Kål

Vi har dyrket vores helt egen lokale grønkålsblanding i sommers.
Det lyder måske ikke af så meget, men det er faktisk ret stort. I sommeren 2016 plantede vi 17 sorter grønkål i marken og de var umådeligt smukke.
En blanding af sibiriske grønkål med rødlige blade, nogle med frynsede blade, takkede blade, de nordiske grønkål med grønne krusede blade. Der var krydsninger af de to slags som giver f.eks. røde bladnerver, tricolorefarvede kål, og alle mulige bladformer, farver, højder.
Der var sydeuropæiske grønkål, med store glatte blade, palmekål, fodermarvkål, som kan være flerårige, og blive 2 meter høje. Og en række med 'Flower Sprouts', som er en meget smuk krydsning mellem rosenkål og rød grønkål. Vi spiste en hel del af bladene, og lod dem stå vinteren over. I foråret 17 gik dem som havde overlevet vinteren, i blomst, og dem spiste vi så også rigtig mange af. Nye kålskud af alle slags er en overdådighed. Fra alle bladhjørner skyder der små broccoli frem i alle mulige farver, og de smager helt vidunderligt sødmefyldt, i det tidlige forår hvor der ikke er ret meget andet at byde på. Efter det gik de først rigtig i blomst og så i frø. Det tager en evighed at modne kål-frø, og først sidst i august var de klar.

Disse frø er det det handler om. De er en selektion af de mest hårdføre af alle de grønkål (med en lille smule rosenkål i) vi plantede ud, både de mest hårdføre sorter, men også de bedste og mest hårdføre individer. Når man sår dem hjemme hos sig selv får man en vild blanding af alle mulige nye grønkål, i alle mulige farver og faconer, for kål krydser skamløst med hinanden. De vil være hårdføre, og smukke og smage dejligt. Denne selektion er en blanding som egner sig specielt til vores forhold her på gården, men jo også mere generelt til vores klima i Danmark.
Når vi sår dem igen i år, vil vi gøre præcist det samme igen og få en endnu mere hårdfør blanding. Men man kan også gøre noget helt andet med dem, Hvis der nu er en særlig smuk eller frodig kål kan man grave den op og lade den blomstre et sted hvor der ikke er andre kål i nærheden, og så tage frøene. Den næste generation vil også være blandet, men mere ligne den du har valgt, og så vælger man igen de flotteste ud osv., osv. Efter 6-7 år har man en stabil ny sort. Hjemme hos dig selv kan du gøre det samme, og få frø af lige præcis dem som klarer sig bedst hos dig, og få glæden af at navngive din helt egen kålsort.
Det er sådan vores kålsorter 'Siberfrill', 'Dazzling Blue' og 'Red Ursa', og 'Laciniato Rainbow' er lavet, men dog ikke hos os. Det er evigt sjovt at lave nye sorter, vi ser hvad der sker, men lige nu kan du også så vores blanding og nyde dem som den er, eller lave din egen.

Fuglebjerggaards Hårdføre Grønkålsblanding: http://netbutik.fuglebjerggaard.dk/fuglebjergggards-egen-groen-kaalsblanding/

En nyhed mere: Flerårig Blomkål
Det er lykkedes - efter et par års ventetid, fordi de først skulle dyrkes (præcist som ovenfor) - at skaffe frø til den Flerårige Blomkål 'Nine Star Perennial'.
Den er stor, flerårig, kan overleve alt andet end de allerhårdeste vintre, og producerer et mylder af mindre hvide blomkål, som smager af en blanding af blomkål og broccoli. Man skal høste løbende, for hvis den får lov at folde blomsterne ud og lave frø, så er den ikke flerårig længere.
Man kan lave stiklinger når den først er i gang, og det skal man gøre for flerårigheden er måske på 4-5 år, og man skulle nødigt løbe tør.
Ligesom af vores flerårige grønkål, 'Chou Daubenton'. Hvis man ikke har den endnu, så er det på tide, den vokser til en enorm plante, som laver nye blade hele året, undtagen når det er meget hård frost.
Bladene er milde, nøddeagtige og dejlige, kan spises rå, og den må heller ikke gå i blomst. Den sælger vi som stiklinger.

Chou Daubenton: http://netbutik.fuglebjerggaard.dk/chou-daubenton/

Besøg netbutikken: http://netbutik.fuglebjerggaard.dk