Nye frø fra Fuglebjerggaard

Sunde frø til landhaven, byhaven, drivhuset og vindueskarmen

Selvom vi i forvejen har over 100 sorter tomater og 120 sorter chili i vores sortiment, – og i vores drivhuse – om sommeren, så er det svært at stoppe, for vi er vilde med dem,
Og vi er vilde med at tage frø fra dem for der er stadig mange mennesker der må nøjes med kedelige tomater, som ikke aner hvor vidunderlige, krydrede, sødmefyldte, saftspændte, og smagsrige tomater kan være.

Og alt for mange der tror at chili bare er stærke, som er gået glip af den enorme rigdom af smage som findes i chili, både de milde og de ekstremt stærke. For alle de smagsnuancer som findes i andre frugter, findes også i en eller anden chili, mandariner, citroner, ferskner, hindbær, æbler, solbær, mango, passonsfrugter…kan findes i en chili som både passer til og afspejler den smag man søger…

Hvert år prøvedyrker vi en hel del nye sorter… for tænk hvis der fandtes endnu mere velsmagende, sundere og smukkere chili og tomater end dem vi allerede kender.

Og hvert år viser de sig at verden er rigere og mere mangfoldig end man kan forestille sig.

Der er faktisk nogle tomater derude som smager af tomat på lidt andre og skønne måder, som strutter helt ekstraordinært med bladene, og er en fornøjelse at dyrke.

Og der findes chili som giver helt nye spark i smagsløgene, chili er i forvejen den frugt som har den største variation i både udtryk, smag og voksemåde, men der er altså mere at finde og nyde. Endnu frodigere, mere rigtbærende, med andre smagsnuancer end vi kender, – mildere, og bestemt også stærkere.

En del af de planter vi prøvedyrker falder tilbage i glemslen fordi planterne ikke er sunde nok, fordi frugterne eller grøntsagen ikke smager særligt interessant, eller fordi vi har bedre sorter i forvejen.

Jeg prøver også altid en del nye, sære og fantastiske grøntsager, sommerblomster og stauder, rodfrugter og krydderurter i min gigantiske økologiske køkkenhave. mange af vores frø dyrker vi selv, resten køber jeg hjem fra hele verden fra gode økologiske leverandører.

En lille del af vores frø er ikke – økologiske, fordi jeg ikke synes de kan undværes, Men det fremgår tydeligt både i Netbutikken og på poserne, når en vare ikke er økologisk. Man kan synes at det ikke betyder noget om et lille frø er økologisk, og at det er vigtigere hvad man siden gør når man dyrker det, og det er også delvist sandt, men konventionel frøavl er et af de områder hvor der virkelig bruges mange sprøjtemidler, så det er ikke spor ligegyldigt i virkeligheden. Vores økologiske udvalg vokser og det konventionelle skrumper hvert år, efterhånden som flere dyrker økologisk derhjemme, og udvalget vokser.

Alle mine frø er åbenpollinerede, jeg sælger ikke F1 hybrider, og jeg koncentrerer mig om sorter som er robuste, har været dyrket i mange, mange år for deres smag, skønhed og plantesundhed.

De fleste er såkaldte arvesorter, eller heirloom, og mange er sorter fra frøsamlere rundt om i verden som vi selv har opformeret. Fordi der er mange gode grunde til at holde disse sorter i live, de er beregnet på og de egner sig særligt godt til at dyrke hjemme i ens egen økologiske have. De er frøkonstante, dvs. at man selv kan tage frø og gemme til næste år, de kræver ingen sprøjtemidler, og smager bedre, det handler i sidste ende om vores fælles kulturarv, derude i haven.

Vi har naturligvis mange flere nyheder. Se fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=43

Frøene kan fås både i min netbutik og i gårdbutikken på Fuglebjerggaard.

Vores haver, og økologiske planteskole kan besøges hele sommerhalvåret.

Med venlig hilsen
Camilla Plum
Fuglebjerggaard
Hemmingstrupvej 8
3200 Helsinge
Danmark

Økologiske frø – Gamle grøntsagssorter – Heirloom-grøntsager – Gamle sorter grøntsager

Vi har et enormt udvalg af økologiske frø. og alt hvad vi kan skaffe og dyrke af frø til gamle sorter grøntsager, som smager af mere og indeholder det det er meningen at de skal , ikke kun sødme., men også alle de mikronæringstoffer, bitterstoffer, salte, som de gør fra naturens hånd, og som er dejligere og mere udfordrende at spise.

Rigtig mange af dem dyrker vi selv: Bønner, ærter, stauder, sommerblomster, tomater og chili og en masse sjældne, sære og vidunderlige ting. Andre køber vi ind fra gode leverandører i resten af verden. Vi har kun frø, som ikke er F1-hybrider, og de er alle beregnet til at dyrke i vores klima. Langt de fleste sorter har vi selv prøvedyrket her på gården. Vi sælger frø både i vores gårdbutik og i netbutikken.

Før du køber nye frø!

Så test dine gamle frø. Mange kan jo stadig være fine og spiredygtige. Så kan du nøjes med at købe det du mangler – og noget helt nyt!

Nye tomatsorter og chilisorter fra Fuglebjerggaard 2015

Læs mere om vores nye tomater og chilier her…

God fornøjelse
Camilla Plum