Blomsterengen


den vilde, naturlige, yndige havedrøm om blomster i flor i græsset, summende velnærede bier og sommerfugle. Engen som passer sig selv og bare bliver flottere og flottere med tiden, er nok det sværeste man overhovedet kan gøre i sin have.
Der bliver solgt ufatteligt mange fine blandinger af frø beregnet til netop det, og det er en absolut beundringsværdig og nobel ting at ville gøre livet bedre for insekterne, og dyrke noget smukt og naturnært til sig selv. Og rigtig mange som ikke er specielt stive i havedyrkning prøver det, og det går alt for tit galt.

For der er lige nogle ting man skal vide for at det bliver en succes.

De vilde blomster du ønsker dig har svært ved at konkurrere med græs. Hvis jorden er fed og næringsrig, og det er den i de fleste haver. Hvis jorden er mager, som på sandjord, er det meget, meget nemmere.

Der kommer masser af næring med regn, og hele vores miljø er blevet meget mere næringsrigt af forureningen, så det hjælper heller ikke, Hvis man gerne vil have mere naturlig flora så kan man udpine sin jord, ved at slå græsset og fjerne det helt, men det tager mange år, og jeg ville vælge andre løsninger for at få en blomstereng. Mere om det senere.

På fed jord vil græsset tage over, græs kræver næring, og det vil det tage på bekostning af plads til blomsterne, det vil brede sig og bruge al pladsen, fra blomsterne som vil blive klemt, og som ikke kræver ret meget næring, og ikke vokser så voldsomt. den første sæson vil der være de enårige blomster, du har sået, men i løbet af sommeren vil græsset dække det hele og blomsternes frø vil ikke kunne komme til at så sig selv. De lander i græs i stedet for i jorden.

Så hvis du har almindelig muld eller lerjord i din have skal du fjerne alt græs hvor du gerne vil have blomstereng. Dvs. grave al græstørven væk før du sår din sommerblomster eller flerårige bi-blanding. Der skal nok komme lidt græs alligevel. Du kan så så hvor der var græs. Det vil give blomsterne en god chance. Men det er absolut ikke vedligeholdelses frit. Du skal fjerne for meget græs, og ukrudt som tidsler og skvalderkål, og så mere blomster blanding hvert år. Og slå alt græs hvor du gerne vil have mere blomsterneg, så jorden gradvist udpines.

På mager jord hvor græsset ikke dækker det hele kan du fjerne græs helt i nogle i partier eller øer hvor du gerne vil have blomstereng, kratte jorden op og så direkte. Så skal du slå resten af græsset, og blive ved med at slå stier mellem blomster øerne hele sommeren, og fjerne græsset så det ikke gøder. Græsset har mindre muligheder i mager jord, og blomsterne får mulighed for at selv så sig. Du skal stadig holde det ved lige, fjerne græs, så noget nyt hvert år og fjerne alt afslået græs så jorden bliver ved men at være mager.

Man kan også plante vilde stauder direkte, både på mager jord, hvor de vil kunne så sig og brede sig ret nemt, og på fede jorde. Her skal man hjælpe lidt mere med at plante dem steder hvor man rydder tilstrækkeligt meget græs til at de ikke får konkurrence det første års tid, og grave dem op og dele dem om efteråret så der kommer mange, mange flere med tiden. En blomstereng bliver meget smuk hvis der både er de flerårige stauder og krydderurter der passer til en vildere have, og sommerblomster. Stauderne give bonus med det samme, og gør det meget, meget nemmere at få det ordentligt i gang. Det kan også være meget, meget fint at plante lidt spredte buske ind imellem. Blåskæg og sommerfuglebuske som sommerfugle elsker, bærbuske af alle slags, og roser som bierne kan lide.
Jo flere forskellige planter man dyrker, jo bedre vil insekterne have det i din have.

Gode insektvenlige stauder at plante i sin blomstereng, - (eller bare plante)
Jeg er ikke så fokuseret på om de er hjemmehørende, kun på om det er noget vores insekter kan leve af, og på og det kan de meget ofte, selvom planten kommer fra Kaukasus, Japan eller Sydeuropa.

Disse vil trives i mager jord, og med minimal vanding, når de er etableret. Etableret betyder at man passer sine nyplantede planter med vand til de begynder at vokse, det gør de når rødderne er begyndt at brede sig ud i jorden.
Alle Oregano, alle Skabioser, Blåhat, Haveklinte, alle Sankt Hans Urt, Rølliker i alle mulige farver, Gaura, Nelliker, Katteurt, alle Timian, alle Malurt, Perlekurv, Curryurt, Løvehale, Geranier, Hjertespand,, Ædelkortlæbe, Matrem, Jacobstige, Sporebaldrian, Lavendler, Håret klokke, Strandasters, udvalgte former for rynket rose, F.eks. Dagmar Hastrup og Ritausma, Citronkatteurt, Strandkarse, Knopurter, Jordbær, Linaria, Ærenpris, Asparges, Salvie, Rosmarin, Perovskia, Potentil, Makedonsk Blåhat, mmm

Disse vil også trives i federe jord.
Alle dem der trives i mager jord, som ovenfor, og Geranier, Kodriver, Violer, Bonderoser, Mynte - alle slags Klokkeblomster - Campanula, Kattehale, Pileurter- Persicaria, Liatris- Pragtskær Akelejer, Monarda- Hestemynte, Thalictrum- frostjerner, Asters, Dagliljer, Alunrod- heuchera, Allium, Anemoner, Nelliker, Bibernelle, Phlox, Hosta, alle Bærplanter og Skovjordbær, Lungeurt, Kvan, Nellikerod, Blåkant, Sødskærm, Stjerneskærm, Digitalis, Gul Iris, Katost, Kongelys, Liljekonvaller, mmm.

Og de mere invasive men gode Bi- og sommerfugleplanter
De er også gode til insekternes overvintring, og man bør have en vild insektoase et sted i haven. Kulsukker, Rejnfan, Guldnælde, Vinca, Vedbend, Skvalderkål, Brændenælde, Brombær, Krybende læbeløs, gederams, Korsknap

Og så er der larverne

Sommerfuglelarver lever af en speciel børnemenu, som ikke er den samme som voksne sommerfugle der egentlig bare gerne vil have nektar. Hvis man sørger for mad og rodede hjørner hvor man styrer sit rengøringsvanvid, til dem så kommer der et sandt mylder af sommerfugle. De fleste skal dyrkes fra før.
Her skal du dyrke Løgkarse, engkarse, judaspenge, rucola, vild rucola, alle mulige kål, Vinterkarse, Karse, lucerne, rødkløver, kælingetand, Humlesneglebælg sennep, disse kan du dyrke fra frø.
Brændenælde, (behøver de færreste indføre, man skal bare lade nogen af dem være) Tørstetræ, Vedbend, Kristtjørn, Geranier, Violer, stedmoderblomster, og seljepil. Køber man som planter.

Du kan se alle vores stauder, både som frø og som færdige planter i netbutikken, eller meget bedre komme forbi planteskolen hvor vi vil hjælpe med at finde præcis det du helt vil have.
Hvis du ikke vil dyrke en blomstereng, men gerne have et staudebed der passer til din jord fyldt med nektar, pollen, og farver til dig og insekterne, så vil vi også meget gerne hjælpe dig med det. bede som tiltaler vores æstetiske sans, han lang blomstring og giver føde til mange insekter.

F.eks. et Blåt- violet bed med Insekt appeal
Blåkant, Blåhat, Staudesalvie, geranium, Allium, Thalictrum- frøstjerner, Kattehale, akelejer, Campanula og Alun rod, og violer og liljekonvaller til det tidlige forår.

Eller et sommerhusbed til mager jord
Blåhat, Asparges, Løvehale, Geranier, Lavendler, Rynket Rose, Perlekurv, Timian, Oregano og Rølliker.
Eller dit helt eget bed.