Program 6

 

Fødselsdagsboller

Luciaboller

(fuglene kommer ikke som seperat opskrift, men skal bare forklares

under luciabollerne)

Naan

Birkessnegle

Kanelsnegle

Kanelbrød

Brunsviger

Æggeboller fra Balkan

 

Festbrød

 

Festbrød er mere eller mindre skabt over samme læst, over hele verden; en fin, smørberiget, æggegul gærdej, sødet med sukker eller honning og krydret med fine krydderier. Sådan en dej kan blive til næsten hvad som helst, neden for kommer nogle forslag.

Med tilsætning af safran får man en svensk luciabolledej til at trille i de smukke, oldgamle faconer, . Med kardemomme og citronskal kan man lave kanelsnegle, kanelbrød eller de østeuropæiske birkessnegle. Dejen kan også bruge stil de dråbeformede indiske madbrød. ’Naan’, eller til de traditionelle påskebrød fra Balkan, med indbagte hele æg.

Dejen er ikke voldsomt fed, og meget nem at arbejde med. Hvis den er for sej og ikke vil blive i facon lader man den hvile et øjeblik på bordet, så skal den nok makke ret.

Den anden mulighed er en federe og endnu skønnere dej, en Fødselsdagsbolledej  som nærmest er det man kalder en halvbutterdej, som kan bruges til fødselsdagsboller, fastelavnsboller, briocher  og wienerbrød.

 

 

Her ælter man ikke smørret i, men ruller det i hvad der skaber en utrolig lækker, flaget konsistens.

Der er heller ikke noget i vejen for at rulle koldt smør ind i festbolledejen, i stedet for at ælte smeltet smør i den, men den mindre smørmængde gør den ikke helt så flaget og lækker.

 

Festbolledej

25 g gær

4 dl lunken mælk

100 g smeltet smør

1 æg

12-13 dl hvedemel

1 dl sukker

1 tsk. Groft salt

 

Til kanelsnegle, boller, luciabrød, birkessnegle, brunsviger, kanelbrød,og æggebrød skal der desuden ;

1 tsk. stødt kardemomme

Revet skal af 1 citron

 

Til luciaboller desuden 1 tsk hel safran,

 

Og æg til pensling

 

Opløs gæren i den håndvarme mælk. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt grundigt. Hold noget af melet tilbage, det er vanskeligt at sige præcis hvor meget der skal til, der må hellere være for lidt end for meget i. Dejen er klæbrig, og det skal den være. Sæt dejen til hævning et køligt sted til den er hævet flot op. Herfra kan man så forme den til hvad det skal være.

 

Generelt skal bagværket hæve lunt anden gang, , det skal pensles med æg så snart det er formet på pladerne og inden man sætter det til hævning, og så skal det bage ved 200 grader i forbløffende kort tid.

 

Luciabollerne formes enten i de traditionelle former, eller efter fri fantasi, som kringler, snegle, kuser, eller fugle, som bare er en knude, hvor man klipper halen op så den stritter, klipper en lille næb og sætter korender i som øjne.

 

Kanelsnegle

 

1 portion festbolledej

Remonce:

150 g blødt smør

3 dl sukker

1,5 spsk kanel

2 tsk. stødt kardemomme

 

Rør remoncen sammen . Rul dejen meget tyndt ud til et stort rektangel ved hjælp af en smule mere mel. Tænd ovnen på 200 grader Smør remoncen ud på dejen, men ikke helt ud til højre kant. Rul dejen sammen til en tyk pølse, fra venstre mod højre, og skær dejen i ca. 1 cm tykke skiver. Læg dem på bagepapir, og lad dem efterhæve til dobbelt størrelse. Pensl med sammenpisket  æg Bag i ca. 10 min, hold øje med sneglene. Spis dem som de er, eller med en glasur af flormelis rørt med citronsaft

 

Kanelbrød

 

Form dejen til to flade firkanter, smør den med samme remonce som til kanelsneglene, og evt. 100 g rosiner.  Rul sammen og luk pakkerne så remoncen ikke kan løbe ud. Kom dejen i to rugbrødsforme foret med bagepapir. Lad brødene hæve til de er helt blævrende og bag ved 200 grader til de er godt gennembagt, ca. 25-30 minutter. Men prøv med en tør træpind, når tiden er gået, og se om der hænger dej ved, så skal de have lidt længere.

 

Brunsviger

 

1 portion festbolledej

150 g smør

200 g muscovadosukker

1 spsk stødt kanel 1 tsk. stødt kardemomme.

Rør smør, sukker og krydderier samen til en remonce. Rul dejen tyndt ud og læg den i en bradepande med bagepapir. Smør remoncen ud over dejen og efterhæv til den er fin og blød. Bag ved 175 grader til deje er gennembagt.

 

Æggebrød fra Balkan

 

1 portion festbolledej.

10 æg

Man kan bruge rå, prikkede æg, husk at den prikkede ende skal vende ud ad dejen så evt. overtryk kan slippe ud. Eller man koger æggene i vand med mange rødløgsskaller i en time til de er fuldstændigt mørkebrune.

Fold en strimmel dej om æggene og læg dem til efterhævning, eller form en flettet rede af dejen og læg æggene i den ,tryk godt til, så de er nede i dejen, også når de evt. er blevet skubbet ud af reden undervejs i hævningen. Pensl med sammenpisket æg og bage ved 175 grader til dejen er gennembagt.

Stik evt. en træpind i og hvis den kommer tør ud er dejen bagt.

  

 

 

 

Birkessnegle

 

Birkesfyld:

 

200 g blå birkes

60 g smør

125 g sukker

100 g rosiner

1 spsk stødt kanel,

½ tsk. stødt muskatblomme,

 revet skal af 1 appelsin og 1 citron

 

Kom rosiner og birkes i en skål, hæld kogende vand på til det dækker, og lad det stå til det er koldt. Tryk overskydende vand af i en meget fin sigte eller i et viskestykke. Kør massen i foodprocessor eller kværn til der ikke er flere hele birkes tilbage. Tilsæt det smeltede smør, sukker og krydderier, og sagen er klar.

 

1 portion festbolledej

1 sammenpisket æg

2 madæbler

 

Skræl æblerne og skær dem i tynde både Rul dejen  ud til en stor rektangel, dobbelt så lang som bred og 1 cm. tyk.. Fordel birkes fyld og æbler på dejen, indtil 2 cm. fra kanten, rul den til en roulade på den lange led, så det bliver en lang, smal roulade­. Skær ud til snegle, ca. 1½ cm tykke. Læg dem på bageplader. På bagepapir.. Stil til hævning til bagværket er hævet dobbelt op og står og bævrer som et efterfødselsgymnastikhold.  Bag ved 200 grader til sneglene er akkurat færdige ca. 8 minutter.

 

Naan

1 portion festbolledej

1 spsk jomfru i det grønne frø

2 dl yougurt naturel 3,5 %

Form dejen til 8 boller. Træk dem i den ene end så de bliver tynde, aflange, og dråbeformede. De skal være tyndere i kanten, end på midten.

Pensl dem med yoghurten og drys meget sparsomt med jomfru i det grønne frø. Lad dem efterhæve til de er helt lette. Bag på varm bagesten, eller på varm plade, til de er svagt lysebrune, men de må ikke få for meget, så bliver de tørre. Spis straks til indisk mad, eller bare alt hvad der er krydret.

 

Fødselsdagsbolledej

 

Dette her er rigtige fødselsdagsboller. De er fantastiske når de kommer ud af ovnen, dagen efter er de triste, men der er de også spist.. Husk både at lave bollerne med og uden rosiner, hvis man ikke kan lide rosiner i sit bagværk, og det kan børn sjældent, kan man virkelig ikke fordrage det. Bagværket er klart bedst samme dag. Hvis det kniber så bag dem knapt færdige dagen før, og varm dem godt igennem på dagen ved 190 grader.

 

12-16 boller

 

500 g mel

25 g gær

175 g smør

100 g sukker

revet gul skal af 1 citron

2 tsk. stødt kardemomme

2 æg

2 dl mælk

1 æg til pensling

rosiner eller korender

 

Opløs gæren i lunken mælk, ælt alt undtagen smør i til en klistret dej, og lad det hæve til dobbelt størrelse. Det kan gøres koldt natten over, eller lunt på et par timer.

Når dejen er hævet skal smørret rulles ind i den. Rul dejen ud så tyndt som muligt, som et viskestykke, læg tynde høvler koldt smør ud over hele balladen, brug ostehøv­len, og fold den sammen som et stykke stof, rul ud og gør det igen til der ikke er mere smør. Læg sammen og rul ud et par gange til, så dejen til sidst består af mange lag tynd dej med smør imellem. Drys rosinerne eller korenderne i nu.. Man former en bolle ved at tage en passende klump i hånden og blive ved med at folde siderne ind mod midten, ligesom hvis man prøver at folde bollen ind i sin egen midte, til den er spændstig og glat udenpå. Læg bollerne på to smurte plader, pensl grundigt med et sammenpisket æg og drys evt. med perlemelis. Hvis der er rosiner i dejen, skal man sørge for at de ikke stritter ud af bollerne, tryk dem ind med en finger. Lad bollerne hæve lunt til dobbelt størrelse. De skal være fuldstændigt bævrende og luftige før de kommes i ovnen. Bag ved 200 grader til de er lette at føle på og helt gennembagte, ca. 10 min.