Lavendler

 

Duften af lavendler er dejlig på en helt universel måde. Såvel som alle mennesker er enige om at vanilje smager godt, så synes alle også at lavendlers letbitre syrlige og overvældende fuldtonede duft er noget de har lyst til at dufte til.

Duften er også så sammensat at man kan dufte den mange gange i træk. Hvor duften af en martsviol slår ens næse ud after nogle få snus, så man må have en pause for at kunne fornemme den igen, kan man dufte lavendel i timevis.

 

Der findes lavendel i hundredevis, med det grålige løv som er typisk for planter der holder af varme og tørke. Men de fås også med almindeligt mørkegrønt løv, lyserøde, hvide, og blå blomster i hele skalaen fra lys lavendelblå til mørk, mørk blå.

De eneste der er helt hårdføre i vores klima, og så er det det alligevel ikke altid, er Lavandula angustifolia, den helt almindelige, som fås i flere navnesorter.

Andre lavendler må man tage chancer med, eller overvintre i potter. Det gælder også de meget gråblå forbløffende billige kæmpeplanter man kan købe i plantecentre.

 

Duften ligger på kanten af det spiselige, men det gør salvie som egentlig mest lugter af hest også, for slet ikke at tale om rosmarin, som er så overvældende skarp at den egentlig heller ikke er mere indlysende at bruge i mad, end en fyrregren.

Så i det selskab er lavendel bestemt en mulighed, men man skal ikke regne med diskretion når man laver mad med lavendler.

En dag i køkkenet med et par lavendelbuske under armen resulterde i et par fuldstændige håbløsheder som jeg ikke vil komme nærmere ind på, og et antal helt overbevisende vidunderlige sager hvor lavendelduften kommer til sin ret.

 

Til kager bruger man blomsterne, helst når de ikke er helt udfoldet, men hvis de er bruger man dem alligevel. Riv dem af stilkene mellem fingrene, og hvis der komemr lidt stilt med gør det ingenting.

Bladene har flere bitterstoffer og bruges som krydderurt på linje med rosmarin.

 

Udover opskrifterne er der flere mulighedermed lavendler, den helt tantede er små lavendelposer mellem lagnerne og uldtrøjerne som både skulle holde møl væk og efterlade en evig duft af lufttørret vasketøj. Man kan lave lavendelolie til madlavning ved at stikke blomster i en flaske olivenolie, og en skøn badeolie ved at bruge mandelolie. Cidereddike med lavendelduft laves på præcis samme måde. Til madlavning kan man med fordel kombinere med de andre kraftige duftplanter som rosmarin, timian, salvie og basilikum og få en ret anvendelig middelhavsduftende krydderolie til marinader og efterkrydring ud af det.

Madeleiner med lavendler

 

Madeleiner er små muslingeformede bløde kager, som er uforlignelige til at dyppe i the.

De har i forvejen en noget viktoriansk aura omkring sig, og fugtet med lavendelsirup nærmer man sig et univers af parisiske can canskørter, undertrykt borgerliderlighed parret med højtgearet tantetækkelig dobbeltmoral som det er en fornøjelse at synke tænderne i.

 

Formen kan på ingen måde være ligegyldig, madeleineforme- også af silicone fås i køkkenudstyrsbutikker, men selvfølgelig kan kagerne bages i andre forme hvis man insisterer. Både silicone og almindelige forme skal smøres.

her er til 25 madeleiner.

Smelt 100 g smør. Smør formene. Pres en halv citron ned i en skål med en smule salt, 125 g flormelis, 1 spsk lavendelblomster, 3 æg og en ekstra æggeblomme. Rør sammen med en ske. Sigt 125 g mel over og vend rundt. Til sidst tilsættes det smeltede smør-uden bundfald.

Fyld formene, med lad der være plads til at hæve 1/3 op. Bag ved 180 grader til de er lysebrune og gennembagte.

Når de er kølet af dryppes de generøst med lavendelsirup og drysses med ekstra lavendelblomster.

Lavendelsirup

2,5 dl vand koges med 200 g sukker, saft af to citroner, 1 knust kardemommekapsel, 1 spsk lavendelblomster, og 1 spsk blade. Kog til det tykner let, og si det. Dryp over kager, frugt, bær eller yougurt.

Spansk mandelkage med olivenolie og lavendler

Det er en forrygende ting, denne kage. Olivenolien giver en særlig konsistens, og smager bare behageligt, krydret og en anelse sært.

Rør 175 g mel sammen med 2 tsk bagepulver, 100 g smuttede, fintmalede mandler, 175 g flormelis, ½ tsk salt og 1 spsk lavendler. Rør 3 hele æg, 2 dl olivenolie, og revet skal af 2 citroner i. Hæld dejen i en smurt kageform af valgfri form. Bag ved 170 grader til den er gennembagt, prøv med en træpind om der hænger dej ved.

Den er fin som den er, men det gør bstemt ikke noget at dryppe kagen med lavendelsirup, elelr simpelthen gennemvæde den med ufortyndet hyldeblomstsaft.

 

Ferskner syltet i lavendelsirup.

 

Kog en lage af 600 g sukker, 1 l vand, 1 flækket vaniljestang, den gule skal og saft af en citron, 2 kardemomme og et lilel bundt lavendler. Kom to kile ferskner eller abrikoser i den kogende lage, og kog frugten halvmør ved meget svag varme. Lad den køle af i lagen. Abrikoser kan flækkes inden de koges, ferskner er svære at flække, Kog dem hele, tag dem op og tag skindet af, flæk dem hvis de da lader sig flække, og læg de halve eller hele ferskner tilbage i siruppen. Spis dem til kagen, eller alene.

Lagen bruges til det mest fortryllende saftevand, med masser af knust is når frugten er spist.

 

Lam i lavendler

Lavendler er fremragende at blande med både mynte, timian, salvie, rosmarin, salt og peber til at krydre ethvert stykke stegt lam


Lavendelpilaff

Lavendler og safran er en fantastisk kombination, spis pilaffen til lam, svin, kylling, og en skål kold og tyk yougurt til.

Risene skal være bhasmattiris.

Steg et hakket løg i olivenolie. Hæld 400 g ris i og steg dem med til de er blanke af olien. På en tør pande ristes et stort nip knust safran, 4 knuste kardemommekapsler og en knust tørret chili til det dufter. Kom det ned til risene sammen med en tsk lavendelblomster og den gule skal af en 1 citron skåret i tynde, tynde strimler. Hæld 4,5 dl vand og 1 spsk salt i. Lad det koge sagte i ti min. Sluk, og hæld evt. overskydende vand fra. Lad risene trække med et viskestykke over i ti min. Imens ristes 4 spsk pinjekerner i ovnen ved 200 grader til de bruner let og dufter.

Fluf risene op med to gafler. Det står der i alle opskrifter, og det er fordi en ske maser risene sammen. Hæld risene ud på et fad, dryp med saften fra citronen og drys med kernerne.

Camilla Plum